26 de juny 2014

Els escarxofats, Michele Serra

Michele Serra
Els Escarxofats
La Campana, 2014

Com una mena de monòleg intern, Michele Serra dóna veu a un pare que explica, en cent cinquanta pàgines de 'Els escarxofats', una història carregada d'afecte, dubtes, tendresa i ironia, l'abisme que el separa del seu fill de dinou anys. Quan s'és vist un món on els vells treballen i els joves dormen?

En general dormen quan la gent està desperta, i estan desperts quan l'altra gent dorm. Només els armaris esbatanats, els calaixos oberts i els mitjons bruts escampats per tot arreu delaten la seva presència. Son els escarxofats. Els fills adolescents.

On ens vam perdre? I, per retrobar-nos, ¿n'hi haurà prou amb la desesperada invitació que el pare fa reiteradament al fill perquè l'acompanyi a fer una excursió a la muntanya? Entre tempestes psíquiques, sàtira social i esclats de relativisme ètic, Michele Serra aconsegueix un retrat impecable tant dels fills com dels pares.

'Els escarxofats' és una novel.la còmica i al mateix temps una història d'amor impregnada de nostàlgia. Però, per damunt de tot, és un petit monument a una generació que s'ha instal.lat horitzontalment al món.




12 de juny 2014

Wonder, R.J. Palacio

Wonder
R.J. Palacio
La Campana, 2013

Wonder ens ofereix una faula sobre la superació personal i lluita contra les adversitats una novel·la molt humana i plena de sentiments.
«Em dic August, per cert.  No penso descriure la meva cara.  Segur que és molt pitjor que tot  el que us esteu imaginant.»
Aquesta és la carta de presentació de l’August, un nen de 12 anys que ha nascut amb una malformació a la cara.  Ja des de ben petit ha patit tot un seguit d’operacions que l’han allunyat de l’escola i del món.
August ha viscut en un món fet  a la seva mida, allunyat de la resta de la humanitat. Malgrat això sempre ha viscut amb una certa angoixa  la reacció que provoca la seva cara.
Si em trobés una llàntia màgica i només li pogués demanar un desig, demanaria tenir una cara normal que no cridés gens l’atenció. Demanaria poder anar pel carrer sense que la gent, al veure’m, fes allò d’apartar la vista. ¿Sabeu què crec, jo? Que l’única cosa que fa que no sigui normal és que ningú m’hi troba.
De la super protecció rebuda, l’August haurà de superar un  nou repte:  abandonar la seva llar,  anar a l’escola i relacionar-se amb la resta de companys de classe.


A més al programa biblioones d'aquesta setmana, trobareu els següents continguts:
Entrevista: Carme Balagué, ens presenta les novetats arribades a la biblioteca.
Sintonia: Julie London, Desafinant

10 de juny 2014

Joan Vinyoli, Poemes


Joan Vinyoli. Poemes
Pròleg i selecció de Joan Margarit
Proa, 2014

L'antologia poètica de Joan Vinyoli, que ha elaborat i prolèg Joan Margarit, pretén desvelar quin és el nucli dels millors poemes vinyolians i d'on ve l'excel·lència d'aquests poemes escampats per tota l'obra i que el converteixen en "un dels poetes més grans de la llengua catalana". Joan Margarit fa un llarga introducció que és, a més d'un text crític important sobre la poesia de Vinyoli, una aproximació a la persona, a partir d'un recerca molt particular i de vivències personals al voltant de la vida sentimental de l'últim Vinyoli. Ho fa sempre des de l'admiració i amb respecte, però també sense concessions a l'hora d'acostar-se al que és fonamental per entendre el personatge i la seva dia, és a dir, la seva poesia.

I si vols escoltar la recomanació i molt més no et perdis el programa Biblioones, on a més podràs trobar els següents continguts:
Sintonia: Marion Williams & Eric Read. Precios lord, Take my hand
Entrevista: Inma, Càndia i Irene,  mares usuàries habituals de la biblioteca  i Carme Balagué, que ens parla